Megint egy ateista blog

Rossz ember-e az ateista?

2016. április 24. 22:30 - Csak Egy Makett

Szintén katolikusból lett ateista ismerősöm mesélte, hogy olvasott egy keresztény regényt, amiben két ateista volt (egyikük sem meggyőződéses), akik megsértődtek Istenre mert történt valami rossz az életükben, amit aztán csak nem értettek, ugye, de végül látnak egy csodát és megtérnek.

Nos, annyira realisztikus ez, mint a szerelős pornófilmes alaphelyzet, amikor az egyszeri megérkező mesterember farkára rámászik a kanos, buja, gyönyörű és unatkozó háziasszony. Csodálatos, izgató fantázia minden barkácsképes férfiú számára.

Sok minden van a világban, nem kizárt, hogy nemcsak pornóban történt ilyesmi. De a hitre visszatérve el kell keserítsek mindenkit: elég sokan vagyunk olyanok, akik egyszerűen csak kiértek a hit labirintusából és eszük ágában sincs kidobni a végre logikus világnézetüket.

Merthogy nekünk, egyházból kiértekeknek ateizmusa abból lett, hogy mi tényleg beszélni akartunk Istennel, de nem válaszolt, mi tényleg meg akartuk érteni mit mondott, de ellentmondásokat találtunk, míg mások csak elhitték, hogy "Így van és kész. Isten hatalmasabb, minthogy ép ésszel megérthetnéd". Röviden: nekünk azt mondták, hogy 2 + 2 = 3, mi pedig félénken csodálkoztunk, "Micsoda isteni, nagy misztérium ez!", majd leültünk, elővettünk 2 krumplit, meg még kettőt és összeszámoltuk.

Ez a nagy bűnünk. Hogy bizonyosságot is akartunk, a miértet is megérteni. Mások is eljutnak ide, de amikor rajtuk kívül mindenki azt mondja, hogy "Ki vagy te, hogy Isten helyett számolj? Márpedig az 3 krumpli!", akkor a közösséggel való konfliktustól való félelmükben hirtelen elkezdenek rosszul látni.

Van ilyen? Van. Tudományos félóránk következik:

http://www.businessinsider.com/cognitive-biases-2014-6#conformity-10

Ez a kutatás önmagában is szuper-ijesztő: azt jelenti, hogy a egészen elképesztő dolgokat lehet lenyeletni, ha van elég ember, aki győzköd.

Persze van pár ember, aki inkább konfliktusba keveredik és kimondja, hogy "Dehát ez hülyeség! Az a pálcika nem ugyanakkora!".

Mi vagyunk a a pár ember.

Bónusz ellenőrző kérdések

Vegyük ezt a kellemes felházas videót:

Ha valaki tényleg okosan szeretne hinni, rögtön feltenné a következő kérdéseket:

  1. Istennek miért kell 3 srác, hogy "visszaszerezze" Magyarországot? Úgy értem, hogy egy Univerzum megteremtéséhez képest nem tűnik ez akkora feladatnak...
  2. OK, tegyük fel, hogy szólt nekik. Ez azt jelenti, hogy Isten tud szólni emberekhez. Ennyi erővel mindenkihez szólhatna egyszerre. Az halálbiztos lenne. Miért nem teszi?
  3. OK, tegyük fel, csak nekik szólt, mert "kinyitották a szívük". És akkor ha jól értem, ez azt jelenti, hogy ez a 3 szerencsétlen srác a korlátozott kommunikációs készségével, korlátozott időben és térben próbálja meg Magyarorszát lakosságát, engem is beleértve, meggyőzni, hogy van Isten és hinnem kell benne. Különben elkárhozunk. Ez azért elég meredek játéknak tűnik Istentől (vö. 2. pont). Meg mi van, ha nem Isten szólt hozzájuk és akkor kárhozom el, ha nekik hiszek? Honnan tudhatom, hiszen hozzám nem szólt?
  4. Most akkor Istennek az a fontos, hogy megmeneküljünk vagy az, hogy elkárhozzunk? Mert előbbit nem csinálja valami jól - már 2000 éve is ellentmondásos dolgokat írt, és azóta sem adta ki a javításokat hozzá, ellenben voltak lelkes felhasználók, akik azt állították, hogy az ő "patcheikkel" már teljes lesz a Biblia. (Ebből a szempontból a Microsoft jobb isten.) Szóval akkor melyik teológusnak vagy prófétának higgyek?
  5. Tegyük fel, hogy Isten csak nagyon érzékeny embereken keresztül tud szólni hozzánk. Ez elég hihetetlen egy olyan valakitől, aki az egész hatalmas Univerzumot működteti. Akkor mégsem mindenható? Akkor meg honnan van a világ? 
Szólj hozzá!
Címkék: ateista ateizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://megegyateista.blog.hu/api/trackback/id/tr978660634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása