Megint egy ateista blog

Repedések II. - Logikai egérutak

2015. december 23. 01:27 - Csak Egy Makett

Képzeljük el egy pillanatra, hogy a Flat-earth Society tagjainak valaki bemutat egy videót egy rakétakilövésről; a videón az látható egy rakétára rögzített kamerából, ahogy felmegy az űrbe a rakéta. Vágás nélkül. Látszódik a Föld kereksége. A következő beszélgetés zajlik némi zavart csend után:

- Ööö... Hát... Hát az látszik, hogy a Földkorong milyen szép szabályos korong... Nekem ez... Nekem ez nem mond semmi újat.
- Mmm... - elgondolkodva a másik hívő - Persze ez nagyon meggyőző, meg minden, de... Az unokaöcsém nagyon szeret számítógépezni... És ő mutatta múltkor, ahogy leszáll egy bolygóra az egyik játékban. Az is teljesen így nézett ki, abban sem volt ugrás. Ma már... Ma már ilyet megcsinálni nem nagy mutatvány. Főleg filmek számára... Főleg Hollywoodban!
- Jól mondod! A kérdés az, hogy meddig hülyítenek minket ezzel. Évről évre egyre több pénzbe kerülhet ennyi videót csinálni és ezt az egész hazugságot fenttartani!

Logikai egérutak

Lehet, hogy van valami szakkifejezés arra, amit én most itt "Logikai egérút"-nak nevezek el: amikor billeg a hit valakiben és nagyon gyorsan meg tud nyugodni egyetlen érv miatt. Legyen akár az, hogy "Ezt trükkfelvétellel is meg lehet oldani - a Föld akkor is lapos!", vagy az, hogy "Nem hülyeségből hiszek! Neki 3 diplomája van: matematikus, fizikus és teológus! Ő sokkal okosabb, mint te vagy én, és hisz!".

Hogy valaki otthagyja a vallását és rácsodálkozzon annak abszurditására rengeteg dolognak kell történnie. A világnézetünkhöz, ehhez a koordinátarendszerhez, foggal-körömmel ragaszkodunk (ha valakinek van ideje kutatást keresni, ami ezt alátámasztja (vagy cáfolja)), főleg, ha társaink barátsága, életvitelünk múlik rajta.

Csak egy izolált közösségben nem találkozunk semmivel, ami a vallásos világnézetet ne hívná ki. Így a közegem és én is folyamatosan találkoztunk a kritikákkal: a sötét múlttal (inkvizíció - "De az régen volt! Különben is az ateisták rosszabbak! Hitler, Sztálin, Pol Pot!"), a teremtést cáfoló tényekkel (evolúció, geológia - "Intelligens tervezés! A Biblia ezen részei csak egy nagy allegória!"), az "Isten nem létezhet, mert hogy engedhette volna a Holokausztot!" (mondjuk ez valójában nem bizonyít semmit - legfeljebb azt, hogy ha van Isten, akkor elég érzéketlen lehet). És így tovább.

Ezekre még válaszokat is tanulhattam a katolikus "elitgimnáziumom" jóvoltából (bár leginkább abban volt elit, hogy kiválogatta a legegyüttműködőbb értelmiségi fiúkat) Hitvédelem néven.

A gimnázium

Nos, az egy érdekes élmény volt. Ahogy több barátom mondta: "Ez a gimnázium több ateistát nevel, mint egy vallástalan suli!". Hogy miért? Az egész iskolában kézzel fogható volt a vallási skizofrénia: magukat szeretőnek és erkölcsösnek érző emberek kiméletlenül végigverik rajtad az akaratukat. "Vissza kell böfögnöd, amit leadtam!", "Fel kell, hogy vegyenek egyetemre!". NE RONTSD A GIMNÁZIUM STATISZTIKÁIT!

Az első év kezdetén a tanáraink ordibáltak velünk, emlékszem, 1 hónapig minden reggel gyomorgörccsel, szorongva mentem be a suliba. A szünetekben halkan olvasgattuk a jegyzeteinket, ha felelni kell majd, ne égjünk be. És persze, mindezt a Szeretet Vallásának képviselői, paptanárok csinálják velünk... A szeretetről tanulsz, de nem érzed (talán ha kettő hiteles, pozitív, jámbor és szerethető pap volt közöttük... Nekik köszönöm azt a keveset, ami jutott belőlük). Az egyetlen problémásabb gyereket még kirúgják, mielőtt az iskola pszichológushoz eljutna (minek papok, a lélek szakértői mellé pszichológus??? Dehogy jusson hozzá a lusta, vad kölyök!).

Megjegyzés: a kirúgott, "vad" kölyök azóta családapa és jólkereső, öltönyös üzletember. Mondjuk MLM rendszerből él, de azért mégis... Nem ölt meg senkit.

Eközben ahogy fejlődött az agyam, egyre komolyabb érvekre volt szükségem, hogy megmaradjon a hitem. És egyre nyilvánvalóbbak voltak bizonyos ellentmondások, amikre volt válasz, csak hát egyre távolodott az egyetlen eredeti forrástól, még a hitvédelem órák mellett is, pedig ott fel is készítettek minket a Kételyre, a Dubiumra...

"OK, Isten nem mindent kézzel csinált, csak az Ősrobbanást alkotta meg, akkor a Teremtés könyve az zárójel, ugye... Jó..."
"Akkor Isten már nem vérszomjas, tehát Ószövetség nagyrésze, zárójel... egen... eeegen..." 

Persze eközben a kőkemény teológiát tanultuk - talán kicsit korán is. Egy-két aranymondat a hittankönyvünkből, amelyek nyilvánvalóan egy 15 éves görög-latin, valamint filozófiai műveltségére készült mű volt (Keresztény erkölcstan - 10-es gimnazisták számára):

"Látjuk a gonoszság apokaliptikus kiterjedését világunkban, de szkeptikus józansággal hárítjuk el a pátoszt."
"A szex prófétái az üzletemberek." - Reggelente azért nem üzletemberek emlékeztettek biológiai feladatunkra minket...
"A felelősség lényege a dialogikus viszonyban mutatkozik meg." -  És egy klasszikus régi kedvencünk:
"Az embert test-szellem egységének tekintő antropológia vallja az emberi ösztöndinamika ambivalenciáját."

Igazán okos dolgokat tanulhattunk, azzal nem is lehet magyarázni vad ateizmusomat, hogy nem tanítottak elég okos(nak hangzó) dolgokat. Mert "bár a hittartalmat (fides quae) sosem tekintjük másodrangúnak, mély és üdvös megragadásához csak a hit alapdöntése (fides qua) révén nyílik út."

Imádom a bölcsészettudományokat! Elveszni annyi idegen kifejezés és jól megszerkesztett mondat közt! Nem teljesen értem, tehát nagyon igaz és mély!

Ad-hoc szabályok

Ahogy látható a teológia közelről sem tűnt valami egzakt tudománynak... De szálljunk le a Parnasszos felhői közül és magyarázzuk meg tiniknek, hogy miért ne játsszanak a hormontúltengés idején magukkal.

Sajnos sehol sincs leírva az Újszövetségben, hogy "Ne maszturbálj!". (A 10 parancsolat a "meghaladott" Ószövetség része). Lehet, hogy az ószövetségi könyvekben van róla passzus (bónusz pontokért meg lehet cáfolni vagy erősíteni). Akkor, tehát benne van a Bibliában, ami Isten Sugalmazott Szava! És akkor "Ki vagy hülye kamasz, hogy bíráld Isten Üzenetét??? Légy'szíves ne maszturbálj, mert Isten terve elleni bűncselekmény!!!"

Zárójel: az is benne van, hogy a Választott Nép csecsemők fejét kívánja csapkodni a kövekhez:

http://szentiras.hu/UF/Zsolt137
8Babilon pusztulásra méltó népe! Boldog lesz, aki megfizet neked azért, amit velünk elkövettél.
9Boldog lesz, aki megragadja, és a sziklához csapja csecsemőidet! 

Válasz: "Ööö... Az Ószövetséget, ami egy barbár kor barbár emberének szólt, meghaladta az Újszövetség, ahonnan nyilvánvaló, hogy Isten a Szeretet istene!"

És megint hova jutottunk? Mazsolázgatunk. Következő poszt ;). De már látható ennyiből is szerintem, hogy a vallásos hiedelmek jórésze csak úgy állítható elő, ha önkényesen cenzúrázzuk a Könyvek Könyvét.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megegyateista.blog.hu/api/trackback/id/tr938193036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ancsa 2015.12.23. 14:53:41

Amúgy szerinted mit jelent, hogy az akkor idők primitív emberének szól az Ószövetség? Isten nem tudott minket elsőre értelmesnek csinálni? Vagy ha mégis allegória Ádám és Éva, a törzsfejlődés melyik lépcsőjében melyik egyed kapta meg először a lelket?

Ancsa 2015.12.23. 14:54:40

@Ancsa: *akkori idők
**egyede

Csak Egy Makett 2015.12.27. 17:29:00

Valami olyasmi volt a magyarázat, hogy a Bűnbeesés után a Gyarló Ember nem érett meg eléggé, hogy rögtön a Szeretetről halljon - (be kell valljam, egyre kevésbé emlékszem a nem-logikus magyarázatokra :D).
www.hittansuli.hu/dokumentumok/tanuloknak/az-o-es-ujszovetseg-istenkepe

[i]"A bibliai „Isten” szó nem a különböző vallásokból kialakított istenfogalom, hanem Isten tárta fel fokozatosan önmagát az ember előtt a történelemben."[/i]

Meglepő módon azt hittem, hogy ez alapján tudok neked választ adni. De nem! Olvasom tovább:

[I]"Az Ószövetség Istene teremtő és gondviselő Isten Isten közvetlenül nem ismerhető meg: távoli, rejtettségben levő Isten, aki mégis közel van az emberhez."[/I] Egy mondattal később: [I]"Az Ószövetség tanúsága szerint Isten élő Isten, aki megszólítja az embereket, kinyilatkoztatja magát annak ellenére, hogy léte és tevékenysége a természetből is kiolvasható."[/I]

Nem kellett sok az ellentmondáshoz :D. És akkor utána magyarázzuk, hogy Isten a szeretet istene + ószövetségi idézetek. Amelyek közül egyik sem vonatkozik arra, hogy hogyan koncolja fel a Választott Nép a legyőzötteket.
szentiras.hu/SZIT/Sz%C3%A1m31

[I]Így szólt az Úr Mózeshez: 2„Állj bosszút a midiánitákon Izrael fiaiért! Aztán meg kell térned törzsed tagjaihoz.”

15Mózes rájuk förmedt: „Csakugyan életben hagytatok minden asszonyt? 16Épp ők voltak azok, akik Bileám biztatására arra csábították Izrael fiait, hogy Peor kedvéért hűtlenül elhagyják az Urat, azért érte utol a vész az Úr közösségét. 17Tüstént öljétek meg az összes fiúgyermeket, s ugyanígy öljétek meg az összes olyan asszonyt is, aki már volt együtt férfival. 18De a fiatal lányokat, akik még nem voltak együtt férfival, hagyjátok magatoknak életben. [/I]

Ezek a részek az Ószövetségből és a fenti hittani magyarázkodás, olyan mintha egy családban, ahol mindenki a gondoskodásról beszél éhen halt volna a hörcsög, de ezt senki nem akarná tudomásul venni: néha érzik a bűzét, de senki nem beszél róla. Ha valaki jön látogatóba és szóváteszi, akkor vehemensen lehordják, hogy az különben sem úgy volt.

--------------------

"Vagy ha mégis allegória Ádám és Éva, a törzsfejlődés melyik lépcsőjében melyik egyed kapta meg először a lelket?"
Oh, hát igen, veszélyes kérdés! Ilyeneket nem tettünk fel, ahogy mondtam, ott voltak a logikai egérutak erre, meg az "odatartozás" érzése... Ezekre nem lehet válaszolni, hiszen semmi nincs a Bibliában erről. Tehát két lehetőség van: magánmagyarázatok, aminél a kételkedő hívőnek nincs ott az opció, hogy "ezt mondja a Biblia", vagy a Biblia 100% egy-az-egyben értelmezése: és akkor Isten azért tette a dinoszaurusz csontokat a földbe, hogy próbára tegye a hitünket (de persze ez is magánmagyarázat - nincs ilyenről szó a Bibliában).

"Isten nem tudott minket elsőre értelmesnek csinálni?"
Hát dehogynem! Csak a bűn miatt elfordultunk tőle és jó ideig tartott, amíg újra sikerült kapcsolódni! Vagy nem? Vagy mi? Összezavarodtam... -.-

Csak Egy Makett 2015.12.27. 17:30:57

@Csak Egy Makett: Tudod mit? Ebből csinálok egy posztot később. Most fogom lezárni a visszaemlékezéseimet, aztán már csak az ilyenekkel foglalkozom :).
süti beállítások módosítása